Wołowina w sosie chrzanowym:
30 dkg polskiej wołowiny (np. z udźca)
2 średnie korzenie polskiego chrzanu
150 ml polskiej śmietany
0,5 litra bulionu (wołowego lub cielęcego)
sól, pieprz, majeranek, kilka kropel cytryny
Wołowinę kroimy w większe kawałki, oprószamy mąką, obsmażamy na oliwie. Przerzucamy do rondelka w którym będziemy dusić sos, zalewamy bulionem.Dusimy dopóki mięso nie zmięknie. Dodajemy potarty na drobnych oczkach chrzan - dusimy jeszcze chwilę. Doprawiamy do smaku i zabielamy śmietaną.
Danie proste, sycące i dodatkowo wyszukane. Przyrządzone tylko z polskich produktów - tak aby zarówno narodowcy, jak i mega czułe kubki smakowe Magdy G. były usatysfakcjonowane.
A kolejny jubileusz równo za miesiąc - 49. urodziny Makłowicza... Jak myślicie, co Robert chciałby dostać w prezencie???
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz